Pages

7 Sebab Kenapa Badan Memerlukan Supplemen

Monday, May 21, 2018

Jika  kita lihat di pasaran sekarang, terdapat pelbagai jenis supplemen atau pun makanan tambahan yang dijual. Beraneka bentuk, jenama dan juga harga. Ada di kalangan kita yang terbuka menerima kepentingan supplemen ini, namun ada juga yang masih keliru dan ragu-ragu tentang keperluan untuk mengambil supplemen. Terdapat pelbagai cerita-cerita negatif yang tular mengenai supplemen, namun tahukah anda sebenarnya supplemen ini sangat penting dalam memastikan kesihatan kita berada di tahap yang optimum. Mari kita lihat mengapa badan manusia sangat memerlukan supplemen ini dan kebaikannya.


APA ITU SUPPLEMEN

Sebelum kita melihat kebaikan supplemen, kita perlu fahami dahulu bahawa supplemen bukanlah UBAT. Supplement Shaklee khususnya tidak bertujuan untuk merawat, mendiagnos, menyembuh atau mencegah penyakit.
Supplemen ini bertujuan untuk mengisi lompong-lompong nutrisi yang tidak mencukupi di dalam badan yanbg berpunca dari pelbagai sebab.


SEBAB BADAN KEKURANGAN NUTRISI

1) Kehilangan Zat Sewaktu Proses Penyediaan Makanan

- Proses memotong, menghiris, mencincang dan mengisar makanan boleh menyebabkan berlakunya kehilangan zat pada makanan tersebut.
- Ditambah pula dengan penggunaan suhu yang tinggi atau panas melalui dapur atau ketuhar, akan merosakkan zat-zat yang terdapat pada makanan tersebut. Contohnya kaedah menggoreng, memanggang atau deep frying.
- Kaedah ini juga boleh menghasilkan lemak trans (trans fat) yang tidak sihat kepada tubuh badan dan boleh menyebabkan kepada pengumpulan kolesterol.

2) Pola Pemakanan Yang Tidak Seimbang

- Pola pemakanan yang baik adalah yang sihat dan seimbang, namun dari kajian yang dijalankan, ramai di kalangan kita tidak mendapat cukup vitamin dan mineral dalam makanan seharian.
- Disebabkan itulah, kita memerlukan supplemen bagi membantu mencapai kesihatan optimum dan mengurangkan risiko penyakit.3) Gaya Hidup Yang Tidak Sihat

- Gaya hidup yang tidak sihat seperti merokok, minum alkohol serta kurang melakukan aktiviti fizikal atau olahraga, akan meningkatkan keperluan tubuh untuk zat gizi (vitamin/minieral) tertentu. Kebanyakan dari kita sering tidur lewat, makan berlebihan, malas bersenam serta mempunyai stress yang melampau.

- Supplemen dapat menampung kekurangan zat di dalam tubuh badan dengan syarat turut mengambil makanan yang sihat dan seimbang.


4) Pencemaran Berlaku Di Mana Sahaja

- Kita sering terdedah dengan pelbagai pencemaran dari makanan, minuman serta alam sekitar seperti pencemaran udara, air dan sebagainya. Pencemaran yang berlaku boleh menyebabkan kerosakan sel di dalam tubuh badan.

- Supplemen diperlukan bagi membantu memperbaiki sel badan yang rosak serta menghasilkan sel baru yang sihat. Ini kerana tubuh badan kita sudah tidak mampu menampung kerosakan sel yang berlaku secara berterusan.5) Memenuhi Keperluan Badan
- Badan kita memerlukan dos yang lebih tinggi sesetengah nutrien. Ada kalanya makanan yang kita makan tidak dapat membekalkan zat yang cukup mengikut keperluan tubuh.

- Keperluan nutrisi golongan-golongan berikut akan semakin bertambah mengikut keperluan, contohnya seperti
  • Ibu mengandung
  • Ibu menyusu
  • Wanita yang sedang berusaha untuk hami
  • etc
6) Vitamin Penting Tidak Dapat Dihasilkan Sendiri Oleh Badan Kita

- Tubuh kita memerlukan sekurang-kurangnya 13 jenis vitamin untuk pertumbuhan yang optimum. Di antaranya ialah Vitamin A, C, D, E, K dan B (Tiamin, Riboflavin, Niasin, Asid Pantotenant, Biotin, Vitamin B6, Vitamin B12 dan Asid Folik)

- Walaupun mempunyai peranan yang sangat penting, badan hanya dapat menghasilkan vitamin D dan K dalam bentuk provitamin yang tidak aktif. 

- Sumber pelbagai vitamin diperolehi daripada makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan supplemen. 

7) Gangguan Penyerapan Nutrisi Daripada Makanan

- Ada masanya pengambilan kafein, gula dan garam yang berlebihan akan menyebabkan gangguan kepada penyerapan nutrien dari makanan oleh tubuh badan kita. 

TAMBAHAN

Tahukah Anda? --->  Penyakit hari ini seperti penyakit cardiovaskular, kanser dan diabetes adalah penyakit biasa di Malaysia dan dikenali sebagai "PENYAKIT GAYA HIDUP"

Tahukah Anda? ---> Jika anda seorang PEROKOK, adalah PERLU melindungi badan anda sebanyak mungkin daripada kesan-kesan negatif akibat merokok. Vitamin-vitamin penting seperti Vitamin B, C dan E akan "HILANG TERMUSNAH" dari badan dengan merokok. Vitamin ini mengawal fungsi badan yang penting dan membantu mencegah penyakit. 

APA PERLU ANDA LAKUKAN SEKARANG??


1) Makan dengan sihat2) Bersenam dan mencapai berat badan yang sihat


3) Supplemen secara bijakBAGAIMANA MEMILIH SYARIKAT SUPPLEMEN YANG BAGUS??


- Shaklee adalah satu-satunya syarikat yang mempunyai kajian unggul atau LANDMARK STUDY ke atas penggunaan produk Shaklee selama 20 tahun.


- Ini membuktikan pengambilan produk Shaklee tidak memberi kesan kepada buah pinggang atau kesan negatif walaupun diamalkan lebih 20 tahun.


Pilihlah Shaklee kerana Shaklee SELAMAT, BERKESAN dan SEMULAJADI.Bagaimana Nak Dapatkan Produk Shaklee?

Untuk mendapatkan produk Shaklee, sila hubungi saya di talian berikut:

Call/Sms/Whatsapp: 013-5883810
FacebookHamidah Ahmad
Fpage : Kedai Ummi Zara
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.

Pengedar Shaklee Perak
Penghantaran terus untuk kawasan Taiping, Kamunting, Bagan Serai, Semanggol, Kg Dew, Simpang dan Trong.
Penghantaran pos ke seluruh Malaysia.No comments:

Post a Comment

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS