Pages

Cara Pengiraan Bonus Shaklee

Thursday, February 8, 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Ramai yang tertanya-tanya, boleh buat duit ke dengan bisnes Shaklee ni?
Susah tak nak dapat duit atau bonus?
Macamana nak kira bonus, orang atas makan duit kita tak?

Ha..banyak kan persoalan yang masih tak berjawab. Jangan risau, untuk ahli-ahli baru dan bakal-bakal ahli Shaklee, hari ini saya akan terangkan bagaimana caranya nak mengira bonus dan pastikan tiap-tiap bulan kita dapat 'duit poket' dari bisnes Shaklee ni.
UNTUNG RUNCIT

Ini adalah perkara asas yang perlu difahami oleh setiap pengedar Shaklee.
Format : Harga Jual - Harga Kos = Untung Runcit

Contoh:
Harga Jual            = RM103
Harga Ahli (Kos) = RM83
Untung Runcit     = RM20

PERFORMANCE BONUS

Untuk setiap pembelian RM480 dan keatas, atau bersamaan dengan 200uv, anda akan layak mendapat Performance Bonus atau Cash Bonus.
Peratusan bonus dipecahkan mengikut beberapa peringkat uv (Unit Volume)

Apa itu UV?
Jika anda perasan, di dalam starter kit terdapat senarai barangan Shaklee berserta harga dan nilai uv masing-masing.
Senang kata, uv ni macam Point.

Peratusan bonus mengikut uv :

CARA PENGIRAAN BONUS
Untuk pertama kali mencapai 3000uv, bonus akan ditambah sebanyak RM368 dan akan mencapai 1st ranking = SUPERVISOR. Selepas itu perlu maintain efektif 2500GUV sahaja setiap bulan.
Setiap bulan, uv akan menjadi kosong semula, jadi setiap bulan kena kerja kuat dan pulun untuk dapatkan uv.

CARA KIRA BONUS BILA DAH ADA AHLI DI BAWAH

Bisnes Shaklee ni beranak-pinak tau. Maksudnya kalau ada ahli baru yang berdaftar di bawah kita, mereka kita anggap sebagai 'anak'.
Point uv anak ni kita boleh dapat tau, tapi dengan syarat uv kita pun kena lebih dari 150uv.

PUV = Personal UV
GUV = Group UV

Contoh :
Kelayakan bonus :
Doraemon (GUV) = 300uv + 80uv + 2300uv + 150uv = 2830uv = 21%
Giant = 80uv = 0%
Sizuka = 2300uv = 21%
Nobita = 150uv = 5%

Pendapatan:
Giant = 80uv x RM3.1 x 0% = RM0
Sizuka = 2300uv x RM3.1 x 21% = RM1497
Nobita = 150uv x RM3.1 x 5% = RM24

Doraemon = 300uv x RM3.1 x 21% = RM195
(Bonus dedikasi) = 80uv x RM3.1 x (21%-0%) = RM52
(Bonus dedikasi) = 2300uv x RM3.1 x (21%-21%) = RM0
(Bonus dedikasi) = 150uv x RM3.1 x (21%-5%) = RM74
                                                               Jumlah = RM321

Dari contoh ni, kita boleh nampak walaupun Doraemon adalah 'Emak', dan Sizuka adalah 'Anak', namun pendapatan Sizuka melebihi pendapatan Doraemon. Di dalam bisnes Shaklee, tidak mustahil sekiranya Downline dapat memintas Upline, yang penting siapa usaha lebih dia yang dapat lebih.
Jangan risau yer, Upline anda tak akan dapat apa-apa kalau % bonus anda sama atau melebihi % bonus Upline.

Dan yang lebih membanggakan, cara pembayaran bonus Shaklee ini hanya boleh dipakai oleh Shaklee sahaja tau, orang lain tak boleh copy sebab dah dipatenkan pun.

Jadi macamana, berminat tak nak join bisnes Shaklee, dan cari duit poket lebih?
Kalau ye, hubungi saya segera dan saya akan masukkan anda ke dalam satu group support rahsia yang sangat-sangat superb dan tidak lokek ilmu dan sharing.

Takder pengalaman? tak jadi masalah...dalam group rahsia ni, anda akan dibimbing sepenuhnya cara-cara mengendalikan bisnes Shaklee, cara marketing, cara menulis blog, update Facebook dan sebagainya.


Untuk info lanjut dan konsultasi PERCUMA hubungi saya:
Call/Sms/Whatsapp: 013-5883810
FacebookHamidah Ahmad
Fpage : Kedai Ummi Zara
khidmat nasihat percuma untuk pelanggan saya sahaja.


Pengedar Shaklee Perak
Penghantaran terus untuk kawasan Taiping, Kamunting, Bagan Serai, Semanggol, Kg Dew, Simpang dan Trong.
Penghantaran pos ke seluruh Malaysia.




No comments:

Post a Comment

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS